Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Our school

  • EDUCATION BY CREATION

 

      AKADEMIA UWIELBIAM to program edukacyjny o charakterze społecznym, mający na celu kształtowanie wśród młodych ludzi prawidłowych nawyków żywieniowych. Ma na celu przekazanie treści związanych z wartościowym stylem życia, zbilansowaną dietą, komponowaniem i przygotowywaniem zróżnicowanych posiłków oraz niemarnowaniem żywności. Projekt skierowany jest do uczniów klas VI-VIII szkół podstawowych w całej Polsce.

      Dodatkowo, w ramach programu odbywa się kulinarny konkurs – dla szkół biorących udział w programie, który jest szansą na zdobycie atrakcyjnych nagród. Nasza szkoła również uczestniczyła w programie. Zajęcia były ciekawie opracowane, a uczniowie chętni do współpracy. W programie wzięli udział uczniowie klas VI-VIII. Nasi uczniowie przystąpili również do konkursu Akademii Uwielbiam. Czekamy na wyniki…

Tymczasem dzielimy się naszymi przepisami wykorzystanymi w konkursie:

  1. PLACEK Z JABŁKAMI

Składniki:

5 jajek

1 szklanka cukru

½ szklanki mąki ziemniaczanej

2 szklanki mąki puszystej tortowej Lubella

2 łyżeczki do pieczenia

1 szklanka oleju

3 jabłka

Wykonanie:

Jajka wymieszać z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy delikatnie do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Gotową masę przelewamy do brytfanny. Oskrobane jabłka, kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni C od 35-40 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

 

  1. JABŁKO Z MIODEM

 Składniki:

4 jabłka

4 łyżki miodu

kilka goździków

4 łyżeczki pokruszonych płatków cynamonowych Mlekołaki Cinisy Lubella

Wykonanie:

Od umytych jabłek odkrajamy górną część jabłka, tak żeby powstało coś w kształcie pokrywki. Oczyszczamy jabłka z miąższu do środka wlewamy po łyżce miodu. Wszystko posypujemy pokruszonymi płatkami cynamonowymi. Ozdabiamy goździkami wg. uznania (ja użyję 3 sztuk). Jabłka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10 minut (bez termoobiegu).

 

  1. MAKARON ZE SZPINAKIEM

 Składniki:

torebka szpinaku

1 makaron Kokardki Lubella

1 śmietanka 30%

kilka suszonych pomidorów

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

łyżka oliwy z oliwek

tarty żółty ser

Wykonanie:

Gotujemy makaron wg zaleceń. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy suszone pomidory, sprasowany czosnek. Dusimy. Dodajemy szpinak. Całość dusimy pod przykryciem ok.10 minut. Wlewamy śmietankę 30%, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko razem mieszamy na małym ogniu aż zgęstnieje. Ugotowany makaron dodajemy do szpinaku, mieszamy składniki. Posypujemy po wierzchu tartym żółtym serem.

 

  1. OWOCOWO-KAKAOWY DESER

 Składniki (na jedną porcję):

3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

2 łyżki kakao Decomoreno

1 banan

1 jabłko

1 gruszka

1 kiwi

kilka winogron

Wykonanie:

Jogurt mieszamy z kakao na jednolitą masę, bez grudek. Przelewamy ją do pucharka. Wszystkie owoce (oprócz kiwi) myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i miksujemy. Owocową mieszankę również wlewamy do pucharka. Na wierzch deseru kładziemy umyte, obrane i pokrojone w plasterki winogrona i kiwi. Możemy też posypać deser kakao. Podajemy schłodzone.

 

  1. PIERŚ KURCZAKA Z CZIPSAMI Z MARCHEWKI ORAZ LEKKĄ SAŁATKĄ

Składniki:

1 pierś z kurczaka

15 dag sera żółtego mozzarella

2 łyżeczki chrzanu Krakus

2 pomidory

2 marchewki

miks sałat

pół ogórka zielonego

pół ogórka konserwowego Krakus

ser mozzarella w zalewie

przyprawy

Wykonanie:

I krok

Oczyszczoną i przekrojoną na pół pierś układamy w folii aluminiowej, Pierś smarujemy delikatnie chrzanem a na wierzch piersi kładziemy plasterek sera żółtego mozzarella i plaster pomidora. Całość szczelnie zawijamy w folię pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut.

II krok

Myjemy i obieramy marchewkę. Kroimy ją w długie cienkie paseczki. Układamy marchewkowe czipsy na blaszce, posypujemy przyprawami. Pieczemy 40 minut w 150 stopniach C.

III krok

Myjemy miks sałat. Przekładamy do miski. Dodajemy ogórka zielonego, ogórka konserwowego i pomidora-wszystko pokrojone w drobną kostkę. Do sałaty dodajemy pokrojony ser mozzarella z zalewy. Wszystko mieszamy z sosem greckim przygotowanym na bazie przypraw.

Pierś kurczaka podajemy z chipsami z marchewki oraz sałatką.

 

  1. BROKUŁOWA PYSZNOŚĆ

 Składniki:

1 brokuł świeży

3 pomidorki koktajlowe

10 dag sera żółtego mozzarella

makaron świderki Lubella

1 ząbek czosnku

pieprz, sól, oliwa z oliwek do smażenia

Wykonanie:

Gotujemy makaron. Na parze dusimy brokuła. Pomidorki myjemy. Ugotowany makaron delikatnie łączymy z brokułem. Dodajemy czosnek, przyprawy i podsmażamy delikatnie całość na patelni. Na koniec dodajemy starty ser. Jeszcze chwilę podsmażamy. Podajemy na ciepło z różyczką brokuła na wierzchu i połówkami pomidorków.

 

  1. MAKARON Z CUKINIĄ I ŁOSOSIEM

 Składniki:

1 makaron spaghetti Lubella

śmietana 18%

pół szklanki wody

1 mała cukinia

wędzony łosoś

2 łyżeczki musztardy  stołowej Kotlin

kilka listków bazylii do ozdoby

kilka kropel oliwy z oliwek do smażenia

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente wg zaleceń. Cukinie myjemy i obieramy, kroimy na cienkie długie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy śmietanę i wodę. Dodajemy musztardę. Całość gotujemy. Do tego co na patelni dodajemy makaron, pokrojonego w paseczki łososia oraz plastry cukinii. Wszystko razem gotujemy pod przykryciem przez 1 minutę, aby cukinia zmiękła. Na koniec makaron doprawiamy listkami bazylii.

 

8. SPAGHETTI

Składniki:

1 makaron spaghetti Lubella

1 słoik sosu Łowicz spaghetti

bazylia i oregano do smaku

pieprz, sól do smaku

listek bazylii

ser parmezan

oliwa z oliwek

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente wg przepisu. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wykładam sos spaghetti, dodaję oregano i bazylię oraz przyprawiam do smaku. Po 2 minutach wyłączam. Na talerz nakładam makaron, który polewam przygotowanym sosem,  wierzch posypuję startym parmezanem. Wszystko razem zapiekam w piekarniku do roztopienia sera. Ozdabiam listkiem bazylii.

 

9. SUSZONE POMIDORY I SZYNKA PARMEŃSKA Z MAKARONEM

Składniki:

250 g makaronu świderki Lubella

5 suszonych pomidorów

3 plastry szynki parmeńskiej

kilka oliwek

miks sałat

kilka pomidorków koktajlowych

mozzarella w zalewie

1 ząbek czosnku

sól

Wykonanie:

Makaron gotujemy. Myjemy i kroimy pomidorki koktajlowe na połówki. Suszone pomidory i mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Przygotowujemy sos do sałatek (oliwa z oliwek, przyprawy i czosnek). Do makaronu dodajemy wszystkie składniki i szynkę parmeńską polewamy sosem.

 

10. SMOOTHIE BANANOWO-CYNAMONOWE

 Składniki:

3 banany

5 kostek lodu

pół łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka płatków cynamonowych Mlekołaki Lubella

szklanka mleka

Wykonanie:

Banany obieramy ze skórki. Wszystkie składniki wkładamy do miksera. Miksujemy na jednolitą, gładką konsystencję. Podajemy schłodzone.

 

11. SMOOTHIE BANANOWO-TRUSKAWKOWE

Składniki:

2 banany

3 kostki lodu

300 g truskawek

¾ szklanki mleka

1 łyżeczka kakao Decomoreno

Wykonanie:

Banany obieramy ze skórki. Wszystkie składniki wkładamy do miksera. Miksujemy na jednolitą, gładką konsystencję. Podajemy schłodzone.

 

Back to top