AKADEMIA UWIELBIAM to program edukacyjny o charakterze społecznym, mający na celu kształtowanie wśród młodych ludzi prawidłowych nawyków żywieniowych. Ma na celu przekazanie treści związanych z wartościowym stylem życia, zbilansowaną dietą, komponowaniem i przygotowywaniem zróżnicowanych posiłków oraz niemarnowaniem żywności. Projekt skierowany jest do uczniów klas VI-VIII szkół podstawowych w całej Polsce.
Dodatkowo, w ramach programu odbywa się kulinarny konkurs – dla szkół biorących udział w programie, który jest szansą na zdobycie atrakcyjnych nagród. Nasza szkoła również uczestniczyła w programie. Zajęcia były ciekawie opracowane, a uczniowie chętni do współpracy. W programie wzięli udział uczniowie klas VI-VIII. Nasi uczniowie przystąpili również do konkursu Akademii Uwielbiam. Czekamy na wyniki…
Tymczasem dzielimy się naszymi przepisami wykorzystanymi w konkursie:
- PLACEK Z JABŁKAMI
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mąki puszystej tortowej Lubella
2 łyżeczki do pieczenia
1 szklanka oleju
3 jabłka
Wykonanie:
Jajka wymieszać z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy delikatnie do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Gotową masę przelewamy do brytfanny. Oskrobane jabłka, kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni C od 35-40 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
- JABŁKO Z MIODEM
Składniki:
4 jabłka
4 łyżki miodu
kilka goździków
4 łyżeczki pokruszonych płatków cynamonowych Mlekołaki Cinisy Lubella
Wykonanie:
Od umytych jabłek odkrajamy górną część jabłka, tak żeby powstało coś w kształcie pokrywki. Oczyszczamy jabłka z miąższu do środka wlewamy po łyżce miodu. Wszystko posypujemy pokruszonymi płatkami cynamonowymi. Ozdabiamy goździkami wg. uznania (ja użyję 3 sztuk). Jabłka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10 minut (bez termoobiegu).
- MAKARON ZE SZPINAKIEM
Składniki:
torebka szpinaku
1 makaron Kokardki Lubella
1 śmietanka 30%
kilka suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
łyżka oliwy z oliwek
tarty żółty ser
Wykonanie:
Gotujemy makaron wg zaleceń. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy suszone pomidory, sprasowany czosnek. Dusimy. Dodajemy szpinak. Całość dusimy pod przykryciem ok.10 minut. Wlewamy śmietankę 30%, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko razem mieszamy na małym ogniu aż zgęstnieje. Ugotowany makaron dodajemy do szpinaku, mieszamy składniki. Posypujemy po wierzchu tartym żółtym serem.
- OWOCOWO-KAKAOWY DESER
Składniki (na jedną porcję):
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki kakao Decomoreno
1 banan
1 jabłko
1 gruszka
1 kiwi
kilka winogron
Wykonanie:
Jogurt mieszamy z kakao na jednolitą masę, bez grudek. Przelewamy ją do pucharka. Wszystkie owoce (oprócz kiwi) myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i miksujemy. Owocową mieszankę również wlewamy do pucharka. Na wierzch deseru kładziemy umyte, obrane i pokrojone w plasterki winogrona i kiwi. Możemy też posypać deser kakao. Podajemy schłodzone.
- PIERŚ KURCZAKA Z CZIPSAMI Z MARCHEWKI ORAZ LEKKĄ SAŁATKĄ
Składniki:
1 pierś z kurczaka
15 dag sera żółtego mozzarella
2 łyżeczki chrzanu Krakus
2 pomidory
2 marchewki
miks sałat
pół ogórka zielonego
pół ogórka konserwowego Krakus
ser mozzarella w zalewie
przyprawy
Wykonanie:
I krok
Oczyszczoną i przekrojoną na pół pierś układamy w folii aluminiowej, Pierś smarujemy delikatnie chrzanem a na wierzch piersi kładziemy plasterek sera żółtego mozzarella i plaster pomidora. Całość szczelnie zawijamy w folię pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut.
II krok
Myjemy i obieramy marchewkę. Kroimy ją w długie cienkie paseczki. Układamy marchewkowe czipsy na blaszce, posypujemy przyprawami. Pieczemy 40 minut w 150 stopniach C.
III krok
Myjemy miks sałat. Przekładamy do miski. Dodajemy ogórka zielonego, ogórka konserwowego i pomidora-wszystko pokrojone w drobną kostkę. Do sałaty dodajemy pokrojony ser mozzarella z zalewy. Wszystko mieszamy z sosem greckim przygotowanym na bazie przypraw.
Pierś kurczaka podajemy z chipsami z marchewki oraz sałatką.
- BROKUŁOWA PYSZNOŚĆ
Składniki:
1 brokuł świeży
3 pomidorki koktajlowe
10 dag sera żółtego mozzarella
makaron świderki Lubella
1 ząbek czosnku
pieprz, sól, oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
Gotujemy makaron. Na parze dusimy brokuła. Pomidorki myjemy. Ugotowany makaron delikatnie łączymy z brokułem. Dodajemy czosnek, przyprawy i podsmażamy delikatnie całość na patelni. Na koniec dodajemy starty ser. Jeszcze chwilę podsmażamy. Podajemy na ciepło z różyczką brokuła na wierzchu i połówkami pomidorków.
- MAKARON Z CUKINIĄ I ŁOSOSIEM
Składniki:
1 makaron spaghetti Lubella
śmietana 18%
pół szklanki wody
1 mała cukinia
wędzony łosoś
2 łyżeczki musztardy stołowej Kotlin
kilka listków bazylii do ozdoby
kilka kropel oliwy z oliwek do smażenia
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente wg zaleceń. Cukinie myjemy i obieramy, kroimy na cienkie długie plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy śmietanę i wodę. Dodajemy musztardę. Całość gotujemy. Do tego co na patelni dodajemy makaron, pokrojonego w paseczki łososia oraz plastry cukinii. Wszystko razem gotujemy pod przykryciem przez 1 minutę, aby cukinia zmiękła. Na koniec makaron doprawiamy listkami bazylii.
8. SPAGHETTI
Składniki:
1 makaron spaghetti Lubella
1 słoik sosu Łowicz spaghetti
bazylia i oregano do smaku
pieprz, sól do smaku
listek bazylii
ser parmezan
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente wg przepisu. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wykładam sos spaghetti, dodaję oregano i bazylię oraz przyprawiam do smaku. Po 2 minutach wyłączam. Na talerz nakładam makaron, który polewam przygotowanym sosem, wierzch posypuję startym parmezanem. Wszystko razem zapiekam w piekarniku do roztopienia sera. Ozdabiam listkiem bazylii.
9. SUSZONE POMIDORY I SZYNKA PARMEŃSKA Z MAKARONEM
Składniki:
250 g makaronu świderki Lubella
5 suszonych pomidorów
3 plastry szynki parmeńskiej
kilka oliwek
miks sałat
kilka pomidorków koktajlowych
mozzarella w zalewie
1 ząbek czosnku
sól
Wykonanie:
Makaron gotujemy. Myjemy i kroimy pomidorki koktajlowe na połówki. Suszone pomidory i mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Przygotowujemy sos do sałatek (oliwa z oliwek, przyprawy i czosnek). Do makaronu dodajemy wszystkie składniki i szynkę parmeńską polewamy sosem.
10. SMOOTHIE BANANOWO-CYNAMONOWE
Składniki:
3 banany
5 kostek lodu
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka płatków cynamonowych Mlekołaki Lubella
szklanka mleka
Wykonanie:
Banany obieramy ze skórki. Wszystkie składniki wkładamy do miksera. Miksujemy na jednolitą, gładką konsystencję. Podajemy schłodzone.
11. SMOOTHIE BANANOWO-TRUSKAWKOWE
Składniki:
2 banany
3 kostki lodu
300 g truskawek
¾ szklanki mleka
1 łyżeczka kakao Decomoreno
Wykonanie:
Banany obieramy ze skórki. Wszystkie składniki wkładamy do miksera. Miksujemy na jednolitą, gładką konsystencję. Podajemy schłodzone.